Македонската полиција фрли солзавец за да ја расчисти групата бегалци што протестираа на оградата кај Идомени.

Грчките медиуми јавуваат дека дел од бегалците се онесвестени и имаат проблеми со дишење поради инцидентите.

Бегалците од изутринава повторно протестираат на оградата со барање да се отвори границата. Во кампот вчера се проширил леток на арапски јазик, преку кој бегалците се повикуваат на собир и на протест во 9 часот изутринава на Идомени.

Според информациите, петмина претставници на бегалците отишле да преговараат со македонската полиција да се отвори границата. Откако не добиле позитивен одговор, група од 500 бегалци тргнала кон оградата за да се засили протестот.

Според некои шпекулации, неколкумина бегалци се обиделе и да ги турнат столбовите и оградата.

На ова македонската полиција одговорила со солзавец и со шок-бомби, по што почнала пресметка со солзавец од страна на македонската полиција и со камења од страна на бегалците.

Грчката агенција АНА-МПА јавува дека во шаторите на „Доктори без граници“ има многумина бегалци кои се жалат на проблеми со дишењето поради солзавецот.

Од македонската полиција велат дека засега ситуацијата е под контрола.

– Лицата фрлале кон полицијата со камења и се обиделе нелегално да влезат во државата. Полицијата ги употреби сите средства за да спречи нелегален обид за влез на миграните на наша територија и ќе продолжи да го прави тоа. Засега ситуацијата е под контрола – велат од МВР.