Собраниската комисија формирана за испитување на приватизацијата на албанскиот оператор за дистрибуција на електрична енергија на чешката компанија ЧЕЗ од 2010 година, денеска одржа седница предводена од претседателот, Таулант Бала, и побара властите да го изведат пред суд Нуел Калај, кој е осомничен дека работел како посредник меѓу владата и чешката фирма.

Седницата беше емитувана во живо на повеќе телевизиски канали.

Бала покажа електронски пораки разменети помеѓу Калај и претставници на чешката ЧЕЗ во Албанија и во Прага. Друг документ открива како Калај повлекол 7 милиони евра од банка само неколку дена откако се случил договорот за приватизација. Префрлањето пари кај Калај било направено од страна на чешката компанија.

Бала вели дека во електронската конверзацијата се споменува и поранешниот албански премиер Сали Бериша и неговиот син, Шкелзен, и тие покажуваат дека ЧЕЗ била фаворизирана преку критериумите за селекција.

Ридван Боде, пратеник од опозицијата и член на комисијата, апелираше до претседателот Бала да не брза со заклучоци, без да бидат сослушани лицата кои се вклучени во овој случај.