Пратениците вчера на собраниска седница ги изгласаа измените во Законот за полиција, со кои се дозволува употребата на гумени куршуми во случаи на насилство на протести и на јавни собири.

Измените, освен употребата на гумени куршуми, предвидуваат и употреба на електрични парализатори и шок-бомби.

Полицијата, со новите измени во Законот, ќе има овластувања да ги снима, односно да врши видеоназдор на постпаките со граѓаните, а снимките би ги користела во случја граѓаните да се пожалат дека незонски било постапувано со нив.