Со дводневната работилница во Охрид, од денеска почнуваат обуките за граѓански активизам.

– Целта е да се зголеми граѓанската свест и да не се наседнува на пласирањето лажни вести – вели Синиша Пекевски, национален координатор на проектот „Зајакнување на граѓанскиот активизам преку медиумска писменост“.

Работилниците отвораат можност за развој на локални иницијативи и акции, кои се од интерес за целата заедница.

– Обуката ќе биде бесплатна. Првиот ден ќе се говори за тоа што е вест, а што пропаганда, како да се препознае лажна вест. Вториот ден, пак, ќе се говори на теми за локални предизвици. Мораме да напоменеме дека нема да се разработуваат политички теми, со оглед на актуелната ситуација, туку ќе опфатиме теми што се однесуваат на реалните проблеми на локално ниво – објаснува Пекевски.

Работилницата ќе продолжи во Струга и низ други градови во земјата.