Нов сопственик на солунското пристаниште ќе биде конзорциум од германска, грчка и од француска компанија, во кој е вклучен и рускиот бизнисмен со грчко потекло, Иван Савидис.

Грчкиот фонд за приватизација ја избра понудата на конзорциумот составен од германската „Дојче инвест еквити партнерс“, „Белтера инвестментс“ на Савидис и од француската „Терминал линк САС“, кој понуди 231,9 милиони евра за преземање на контролата на 67 отсто од акциите на пристаништето и за негова приватизација.

Проценките на фондот за приватизација на Грција се дека финалната цена и инвестициите на пристаништето се многу повисоки и ќе достигнат околу 1,1 милијарди евра. Избраниот конзорциум треба да инвестира, покрај платената сума, и околу 180 милиони евра во следните седум години за унапредување на пристаништето, да ја плати сумата за преземање на акциите која ќе биде околу 170 милиони евра.

Одобрувањето на приватизацијата треба да добие зелено светло и од грчкиот парламент и ако успее да помине без проблеми, конзорциумот најрано би го презел солунското пристаниште кон крајот на летото.

Од „Белтера инвестментс“, компанијата на Савидис, во соопштението за преземање на пристаништето велат дека се надеваат оти тоа ќе биде клучен играч на Балканот, Европа и во светот, со своите услуги.

Савидис е еден од најактивните руско-грчки бизнисмени во државата. Сопственик е на клубот ПАОК, а успеа да добие и една од четирите телевизиски концесии во државата според новиот закон за медиуми, кој потоа падна на Уставен суд, а под негова капа е и луксузниот хотел „Македонија Палас“ на солунската ривиера.