Германската амбасада во Скопје финасиски ќе го помогне проектот за обнова и за реконструкција на детското игралиште кај каналот Студенчишта во Охрид.

Германската амбасада ѝ додели грант на Општина Охрид во вредност од околу 485.000 денари, односно околу 8.000 евра. Од овие средства, 425.259 денари ќе бидат наменети за набавка на нови играчки за деца, а 60.000 денари за обнова на заштитната ограда.

Во моментов Општина Охрид ја подготвува тендерската документација за градежните активности, кои се однесуваат на реконструкција на игралиштето. Вкупната вредност на проектот се проценува на 707.711 денари.

Игралиштето кај каналот Студенчишта е изградено во 2005 година со донација на „Телеком“ и оттогаш не е обновено.