Владата на 78. седница ја разгледа и усвои Информацијата за учество на Република Северна Македонија во мисијата на НАТО во Косово – КФОР, информираат од владината прес-служба.

„Владата го задолжи Министерството за одбрана да преземе потребни мерки и да ги регулира сите прашања со надлежните институции на НАТО и КФОР, за распоредување на единица во јачина на еден вод и штабен персонал (вкупно до 45 лица) во операцијата КФОР на Косово до крајот на 2020 година, и да ја извести Владата за преземените мерки во врска со учество на Република Северна Македонија во операцијата на НАТО во Косово – КФОР најдоцна до 15 декември 2020 година,“ информираат од владата.

Република Северна Македонија на 27 март годинава официјално стана членка на НАТО, а на 30 март, македонското знаме, како знаме на 30 земја-сојузник, истовремено беше подигнато во седиштето на НАТО во Брисел.