Извор на фотографии: Влада на РСМ, ВМРО-ДПМНЕ

Апелацискиот суд – Скопје вчера донесе одлука да ги укине куќните притвори на Драги Рашковски и на Трајко Вељаноски.

Поранешниот генерален секретар на владата, Драги Рашковски и поранешниот претседател на Собранието, Трајко Вељаноски ќе имаат обврска да се јавуваат во судот секој прв работен понеделник во месецот, а одземени им се и патните исправи и тие не смеат да ја напуштат државата.

Како гаранција за пуштање од притвор, Рашковски понудил износ од 192.980 евра, што се состои од стан во Скопје и недвижност во Струмица.

Гаранцијата што ја понудил Вељаноски за да излезе од притвор изнесува 209.791 евро, и тоа куќа од 320 квадратни метри и двор од 247 квадратни метри.

Рашковски е обвинет во случајот за набавката на софтвери за сообраќајни прекршоци и за биометриска идентификација. Судењето би требало да почне на 24 февруари.

Вељаноски е обвинет во случајот „27 април“, односно упадот и насилството во Собранието во 2017 година. Тој беше осуден на шест и пол години затвор минатата година во јули, но пресудата е обжалена на Апелација, која допрва ќе решава дали ќе ја прифати или поништи првостепената понуда.