За повеќе од една година, Катица Јанева потроши околу 4 милиони евра, а не направи ниту еден чекор со кој ќе ја увери јавноста во својата професионалност, објективност и непристрасност, стои во соопштението од ВМРО-ДПМНЕ.

„Напротив, СЈО се претвори во филијала на СДСМ. Покажуваше интерес и иницијатива само кога требаше да се спасуваат од одговорност, криминалци како аболираниот Заев или да се реализираат партиско-политичките нарачани и фабрикувани случаи“, се вели во соопштението.

Од ВМРО-ДПМНЕ наведуваат дека Јанева во СЈО си го вработила сопствениот внук, но и голем број роднини на другите колеги од обвинителството.

„Јанева ги вработи послушниците на Заев, а им плаќаше огромни суми пари на самопрогласените експерти и вештаци кои зборуваат како што аболираниот Заев мисли, односно како што тој ќе им дозволи да кажат. Катица Јанева се откажа од случајот „Пуч“ и со тоа целосно се стави на страна на криминалот. Катица Јанева покажа дека се гордее кога е препознаена како приврзок на аболираниот криминалец Зоран Заев. Сега Јанева, по примерот на својот ментор, фрустрациите од некомпетентоста и немањето докази во фабрикуваните случаи ги лекува со политички напади врз судот и судиите“, велат од ВМРО-ДПМНЕ, додавајќи дека Јанева е срам за правната бранша и за правосудниот систем во Македонија.