Специјалната јавна обвинителка, Катица Јанева, и нејзините помошници обвинители наредните денови на состанок треба да решаваат што ќе преземат во врска со блокирањето на истрагата за случајот „Таргет“ од страна на Кривичниот суд, велат неофицијално за „Мета“ од СЈО.

Она што е официјално е дека СЈО „нема право на жалба на одлуката“ на Кривичниот совет, до повисоките судски инстанци, односно до Апелацискиот суд, бидејќи одлуката на Кривичниот совет се смета за второстепена и конечна.

Од СЈО за „Мета“ потврдуваат дека ниту денеска, заклучно со 15 часот, не го добиле записникот од подготвителното рочиште за случајот „Тврдина 2“, за да може да испратат барање за дозвола од УБК за декласификација на доказите во предметот, како што им наложи судијката Лидија Петровска.

Кривичниот совет, составен од судиите Владимир Панчевски (до вчера претседател на Кривичниот суд, н.з.), и судијките Дијана Груевска-Илевска (заменик-претседател на судот, н.з.) и Љубинка Башеска (судијката во случајот „Пуч“, н.з.) минатата недела вторпат одби да му издаде налог на Специјалното јавно обвинителство за претрес на компјутерските системи во еден од телекомуникациските оператори заради обезбедување податоци и докази во врска со телефонските броеви што биле цел на незаконското следење на комуникациите.