„Табла“, „Триста“, „Тотал“ и „Тифани“ се четирите нови истраги што Специјалното јавно обвинителство ги отвори денеска.

Според обвинителката Катица Јанева, постојат материјални и вербални докази дека од 2008 до 2016 година Министерството за финансии и Управата за јавни приходи не си ги извршиле законските должности, дозволиле поединци и служебни лица да работат спротивно на законот и овозможиле тие да стекнат лична корист на сметка на државниот буџет.

Во случајот „Триста“, помошник на министерот за внатрешни работи кој бил задолжен за спроведување јавни набавки, со набавка на 300 возила за МВР го оштетил буџетот за 453.570 евра, бидејќи тендерот за купување, сервисирање и за одржување на возила им го доделил на компании кои не дале најевтина понуда.

– Со купување возила, сервисирање и одржување, „Порше Македонија“, „Колевски“, „Бохемија“, „Кадиз“, „Ауто-Македонија“, „Авто-куќа“ и „Ауто мобил“ прибавиле противимотна лична корист, бидејќи понудите од компаниите не биле утврдени за најповолни, што било единствен критериум за јавната набавка – информираше јавната обвинителка Фатиме Фетаи.

„Тотал“ се однесува на даночно затајување за што е осомничен сопственикот и управител на фирмите „Тотал“, „Медиа макс тотал“ и „Медиа макс“. Тој, според СЈО, давал лажни податоци и ги користел правните лица како параван, затајувајќи 121.414 евра данок.

Како што посочи обвинителката Фетаи, постои основано сомневање дека од 2008 година до 2005 година осомничениот давал лажни податоци за утврдување на фактичката состојба за плаќање данок и за исполнување на даночните обврски во однос на плаќање данок на додадена вредност, данок на добивка и персонален данок.

– Осомничениот како управител, преку правните лица си правел набавки за себе лично. Под изговор дека тоа се набавки за потребите на правните лица, купени се душеци „меџик тач“ во износ  3.080 евра, рачен часовник „брајтлинг“ од 2.341 евра, мебел вреден 65.940 евра, персиски теписи, дизајнирани кујнски садови – информираше Фетаи.

Во случајот „Тифани“, сопственичката, управител и единствен потписник на „Смарт центар“ и на „Смарт груп ДООЕЛ“, сторила кривично дело даночно затајување.

Таа е осомничена дека од 2008 до 2014 година, за да ги избегне даночните обврски, давала лажни податоци и на тој начин одбегнала плаќање на данок на добивка од 37.634 евра, како и персонален данок од 16.924 евра.

– Осомничената ги користела како параван правните субјекти и за себе купувала долна облека во вредност од 500 евра, здолништа, чанти во вредност од 33.508 евра, очила, шминка, мебел, точаци, сигурносни врати – информираше Фетаи.

Во случајот „Табла“, пак, директор на основно училиуште „Реџо Рушиќ“ од Зајас, спротивно на решението на Министерство за образование и без да спроведе јавна набавка, за која законски е обврзан, изградбата на објект ѝ ја доделил на компанијата „Баупрф ДООЕЛ“ од Кичево, со што го оштетил буџетот за 200.000 евра.

За ниеден од осомничените не е побрана мерка за обезбедување присуство.

Обвинителката Ленче Ристоска рече дека спротивно на пишувањата во медиумите, ниеден медиум не е под истрага, а доколку некои лица кои се сопственици или на накој начин поврзани со медиуми, од интерес на јавноста е да се истражат случаите и да се дознае вистината.

Специјалната јавна обвинителка Катица на денешната прес-конференција уште еднаш побара Собранието да го продолжи рокот за завршување на истрагите и подигнување на обвинителни акти, бидејќи финансиските истраги што ги води СЈО се комплексни и е потребен подолг период за обвиненија.

– Роковите на СЈО се пократки од оние по кои постапуваат другите јавни обвинителства и од оние кои што се определени од Законот за кривична постапка. Бараме Собранието да ја разгледа законската одредба што ја скратува работа и заеднички да најдеме решение – рече Јанева.