Фото: Арбнора Мехмети, Мета.мк

Во Куманово во текот на последните три дена беа забележани две нови жртви со дијагностициран корона вирус. Во завчерашните податоци на Министерството за здравство, беше објавено дека 73-годишен пациент кој починал, бил хоспитализиран на Клиниката за инфективни болести во Скопје и истиот имал симптоми на болест и коморбидитет. Во меѓувреме, завчера попладне, почина и 27-годишната родилка, која се породи пред една недела и на која ѝ беше дијагностициран корона вирус, но болеста не е пренесена на бебето. Во однос на бројот на заразени лица, после Скопје, Куманово е градот со најголем број регистрирани случаи на корона вирус во земјата.

Алириза Османи, доктор на одделот за заразни болести во Општата болница во Куманово, за „Порталб.мк“ изјави дека и покрај зголемувањето на бројот на заразени лица во Куманово, ситуацијата во моментов е стабилна и се управува добро.

– Во моментов ситуацијата е под контрола. Бројот се зголемува, сепак таа бројка не е огромна и зголемувањето не е драстично. Во моментов, капацитетите се пополнети, но некој пациент заминува, па доаѓа друг и така се пополнуваат – вели Османи.

Сепак, Османи истакна дека имаат недостаток на опрема, како што се механички респиратори во кумановската болница, но постои и значителен недостиг на здравствени работници.

– Можеме да имаме сите таква опрема, но прашање е дали имаме обучен персонал? Тоа е мултидисциплинарна медицина, а суштината не е тоа. Мора да има тимови, не може да работите со само еден тим. Може да имаме и супер модерни болници, сепак ни недостига здравствен персонал, низ цела Македонија, не зборувам само за кај нас. Останува во иднина институциите и Владата да видат, лекарите да имаат многу поповолна позиција во однос на стимулациите, да им се даде што е можно поголема специјализација и да се прими здравствен персонал, без оглед дали се лекари или медицински сестри – изјави Османи.

Во овој поглед, тој нагласува дека состојбата со персоналот е влошена со заминувањето на професионални лекари во западните земји.

– Особено докторите избегаа на запад затоа што имаат подобри материјални услови и лична и материјална безбедност. Додека, кај нас гледаме колку има недостаток на ова. Можеме да ја имаме опремата, но немаме подготвен персонал, а тие не може да се подготват преку ноќ. Опремата можеме да ја купиме уште утре, но за кадрите се потребни 6 години за да се подготви само за лекар и 6 други за специјализација – објасни Османи.

Во меѓувреме, во Куманово вчера беа регистрирани 12 нови случаи, со што вкупниот број на заразени со КОВИД-19 во овој град се искачи на 143. Вкупниот број заразени во нашата земја, според денешниот извештај, е 633 лица.