Коалициските партнери во грчката влада, СИРИЗА и Независни Грци, се судрија околу прашањето за градење џамија во Атина. Десничарите Независни Грци остро најавија дека ќе гласаат против одредбата за градење џамија, за која денеска ќе се гласа во грчкото собрание.

Одлуката да се изгради џамија во Атина ја поддржуваат СИРИЗА, Нова демократија, ПАСОК, Река и Комунистичката партија, така што сигурно е дека ќе биде изгласана и одобрена од собранието.

Покрај спорот за името и други прашања од надворешната политика, ова е една од клучните теми за кои двете партии што владеат со Грција немаат заеднички став. Независни Грци и неонацистичката Златна зора се единствените грчки партии кои сè уште имаат радикални ставови и не дозволуваат да се изгради џамија во Атина за муслиманите што живеат во градот.

За идејата да се изгради џамија инсистираше поранешниот премиер и лидер на ПАСОК, Јоргос Папандреу, а во 2013 година формално ја одобри претходниот премиер, десничарот Адонис Самарас. Џамијата ќе биде без минариња, ќе се гради во населбата Вотаникос, блиску до центарот на градот, на простор на стара касарна од воената морнарица. Просторот е 850 квадратни метри и ќе има капацитет за 350 верници. Делот за мажите ќе собира 300 луѓе, а делот за жените 50. Буџетот за проектот уште од 2013 година е фиксиран на 960.000 евра. Истата година пропаднаа три тендери за наоѓање изведувач за џамијата поради што проектот беше одложен.

Атина е единствената европска престолнина што нема џамија во помодерно време, иако постојат стари џамии од отоманскиот период кои сега се музеи. Муслиманите за големите празници обично имаа молитви на отворено, на атинските плоштади или на Олимпискиот стадион во градот, а како неформални џамии за молитва се користат во тајност подруми на згради низ градот.