Сириските опозициски сили, поддржани од САД, ја презедоа целосната контрола врз градот Манбиџ, во близина на турската граница, откако последните борци на Исламска држава го напуштија градот, изјави портпаролот на Сириските демократски сили, Шарфан Дарвиш.

Тој истакна дека бунтовниците сега го пребаруваат градот по заминувањето на последната група екстремисти, додавајќи дека се ослободени и повеќе од 2.000 цивили, кои биле чувани како заложници.

– Градот сега е целосно под наша контрола, но преземаме акции за негово чистење – објасни Дарвиш.

Сириските бунтовници нагласија дека не сакале да извршат напад од големи размери врз силите на ИД во градот поради цивилите, поради што бил и склучен договор да им биде дозволено на џихадистите слободно да го напуштат Манбиџ.

Според американски претставници, по завршувањето на операцијата за ослободување на Манбиџ ќе може да се почне акција за освојување на градот Рака, каде се очекуваат тешки борби.