Грција денеска ќе биде парализирана од генерален 24-часовен штрајк на работничките синдикати и на јавната администрација. Илјадници членови на синдикатите се очекува да излезат на масовниот протест во центарот на Атина, за да го изразат своето незадоволство од владините мерки кои влијаат на социјалните и на финансиските можности на граѓаните на Грција.

„Повикуваме на протест како реакција на континуираната политика на казнено штедење, сиромаштија и целосно истоштување на народот. Проблемите и предизвиците со кои се соочуваат вработените се многу и постојани и уште еднаш се наоѓаме соочени со нелогичните барања на кредиторите. Реагираме против секакво размислување кое има цел да ја зголеми невработеноста, да ја укине социјалната правда и безбедност“, се вели во соопштението на работничкиот синдикат – ГСЕЕ, со кое се повикува на штрајк.

На протестот му се приклучува и целиот државен сектор, поради што нема да работат болниците, бидејќи докторите и медицинскиот персонал штрајкуваат против мерките во здравството, а прекини во работата ќе има и во јавниот превоз.

Целосно парализиран ќе биде морскиот сообраќај и нема да сообраќа ниту еден патнички брод. Кон штрајкот се приклучува и дел од приватниот сектор, односно вработените во банките.