Кандидатката за претседател на ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Сиљановска Давкова рече дека вечерашниот резултат со над 300.000 илјади освоени гласови покажува дека граѓаните се длабоко разочарани од власта.

– Ако се спореди бројот на гласовите за опозицијата и на оние кои гласале за Река, разликата е повеќе од 70.000 гласови. Опозицијата успеа да им предочи, да ги убеди граѓаните за отсуство на право и правда. Може да раскажуваме приказни за ЕУ и НАТО, но само со владеење на право може почеток на преговори. На оваа земја и треба нов профил политичари, демократска култура, ново лидерство – рече Сиљановска Давкова.

Таа додаде дека не потонува во триумфализам, туку допрва следи битката. Претседателските избори ги поврза со предвремените, бидејќи „власта за 2,5 години си го потрошила легитимитетот и е во слободен пад“.

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски рече дека победиле, но не целосно ја поразиле власта и затоа е важен вториот изборен круг.

– Доаѓа правдата за која се обединивме, власта донесе неправда, корупција и криминал. Има нова реалност. Власте е делигитимирана, почна падот на Зоран Заев. Народот е апатичен, незадоволен и револтиран – рече Мицкоски.