Штрајкот на синдикатите во Белгија, организиран поради владините мерки за штедење, создаде хаос во јавниот сообраќај во целата земја, затворени се фабриките, а нарушена е и работата на најголемиот аеродром.

Белгискиот аеродром ги посоветува своите клиенти да патуваат само со рачен багаж, затоа што штрајкуваат работниците кои се задолжени за товарот.

Белгискиот јавен превоз функционира со 75 отсто капацитет.

Денешниот штрајк е последен во низата протести против мерките за штедење на белгиската влада.

Минатата недела, десетина илјади белгиски работници организираа протестен марш во Брисел поради продолжување на работната недела и запирање на планираното зголемување на плата.

Поради штрајкот се затворени и некои од најголемите белгиски фабрики.

Поради штрајкот и проблемите со јавниот транспорт, фабриките го намалија производството.