Шпанија би можела да направи промени во уставот на земјата што ќе им овозможат на регионите да организираат референдуми за независност во иднина, вели шпанскиот министер за надворешни работи, Алфонсо Дастис за „Би-би-си“.

Тој додава дека за ова прашање би требало да се одржи референдум на национално ниво.

– Формиравме комитет во парламентот што ќе ја разгледа можноста да се направат уставни измени, што на подобар начин би ги изразиле аспирациите на каталонскиот народ. Свесни сме дека постои политичка ситуација која треба добро да се проанализира, но за оваа одлука треба да реши целиот шпански народ – изјави Дастис.

Ваквите најави доаѓаат по потезите на шпанската влада во Каталонија, каде регионалната влада беше распуштена токму поради одржување на референдум и еднострано прогласување на независност.

Инаку, денеска низ цела Каталонија се одржаа протести и штрајкови поради апсењето на претставници на поранешните каталонски власти.

Истовремено, денеска Уставниот суд на Шпанија ја прогласи за неуставна декларацијата за независност на Каталонија, што беше донесена на 27 октомври, по која шпанските власти ја распуштија регионалната влада и парламентот, воведоа директна управа и распишаа предвремени регионални избори на 21 декември.