Јавното обвинителство мора целосно да го расчисти насилството во Собранието, каде се случи загрозување на уставниот поредок и на безбедноста, беше направен обид за убиство на пратеници, беа нападнати новинари и вработени во Собранието. Ова денеска на прес-конференција го истакна пратеникот и портпарол на СДСМ, Петре Шилегов.

Тој нагласи дека кривичните дела сторени во Собранието мора да се решаваат брзо и ефикасно и дека тоа го очекува целата македонска, но и меѓународната јавност.

– Секое несоодветно постапување од Јавното обвинителството и од надлежните обвинители го прави овој државен орган, и нив поединечно, соучесници и помагачи на извршеното насилство кон највисокиот законодавен дом на Република Македонија. Ваквото непостапување на Јавното обвинителство, дополнително ги охрабрува демонстрантите, па вчера резултираше со дополнителни закани и со насилничка реторика на учесниците на протестите – рече Шилегов.

Млаката реакција на обвинителството, според Шилегов, ги мотивира учесниците и организаторите на протестите да повикуваат на насилство, а пример за ова, како што рече, се заканите по животот упатени кон високи функционери на СДСМ, за време на вчерашните протести.

– Го повикуваме обвинителството да работи сериозно, да ги утврди сите кривични дела што претставуваат уривање на законодавниот дом и правилно, правно да ги квалификува истрагите и обвиненијата. Да бидат опфатени сите лица што го нарачале, помогнале и го извршиле нападот врз Собранието, пратениците, полицијата, вработените и новинарите во Собранието – рече Шилегов.