Никола Груевски призна дека му успеало тоа што не му успева веројатно на ниту еден граѓанин во Македонија, да штеди по 10.000 евра месечно, со плата од 1.400 евра месечно, обвини денеска на прес-конференција портпаролот на СДСМ, Петре Шилегов.

– На неговите денарски и девизни сметки за само една година да стави 118.629 евра! Никола Груевски по оваа информација од неговите анкетни листови од 2014 и 2015 година, што ги сокри Антикорупциската комисија, единствено што имаше да каже е оправдувањето дека заработувал само плата, а листовите не знае како исчезнале од страницата на комисијата. Никола Груевски излажа. Платата на Груевски му била 88.139 денари, или околу 1.400 евра. Да ја штедел Груевски целата своја плата, сите 1.400 евра да ги ставал во банка, за една година ќе заштедел не цели 17.000 евра. А не 118.629 евра. Еве, во овие анкетни листови самиот Груевски пријавувал уплати на девизни и денарски сметки од 300.000 до 3.000.000 денари и за нив во графата основ на стекнување или не дал податок, или рекол дека ги стекнал „на друг начин“- рече Шилегов.

За обвинувањата на Шилегов, лидерот на ВМРО-ДПМНЕ вели дека СДСМ не може чесно и достоинствено да го победи и затоа измислуваат лаги дека тој манипулирал со анкетните листови.

„Во врска со вчерашната и денешната прес конференција на Шилегов, од она што може да се види е дека Шилегов говори за анкетни листови од 2014 и 2015 година, а заборавил дека во 2015 воопшто немам поднесено анкетен лист бидејќи немаше избори во таа година. Анкетен лист имам поднесено во 2016 година. Значи друг пат кога сака да манипулира, треба барем технички да види кога се поднесуваат анкетни листови. Наместо со анкетни листови од 2014 и 2015, тој мавташе и ги споредуваше анкетните листови од 2008-ма и 2014-та. Најдиректно демантирам дека од 2014-та до 2015-та месечно сум внесувал по 10 илјади евра. Уште еднаш потврдувам дека остварените приходи во последните години се од редовната плата, и камати од депозити од претходните години. Се друго е лага и валкан обид на Шилегов, во немоќ на регуларен начин да ја добие поддршката на народот, да ме девалвира со измислици и лаги“, рече Груевски.