Фото: Твитер-профил на Јенс Столтенберг, Генерален секретар на НАТО

Во текот на денешниот ден САД ќе ја покаже својата посветеност на НАТО, чија основачка членка е, со прелет на шест бомбардери Б-52, придружувани од други воени авиони, над сите 30 членки на НАТО, меѓу кои и земјава.

Тоа го соопшти Генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг, преку својот Твитер-профил.

„Денеска САД ќе ја покаже својата силна посветеност на НАТО со шест бомбардери Б-52, кои ќе ги прелетаат сите 30 земји-членки. Тие ќе бидат придружувани од десетици летала од Алијансата. Работејќи заедно, се посветуваме на нашата основна мисија: Одвраќање на агресија, спречување конфликт и зачувување на мирот“, напиша Столтенберг.