Ќе направиме нов правилник за исхрана на војниците во АРМ, а голем дел од парите наменети за нивна исхрана досега не се искористувале, поради што ќе мора да преземеме одредени промени, за што веќе разговарав со Генералштабот на АРМ, објасни министерката за одбрана Радмила Шекеринска.

Одговарајќи на новинарско прашање на денешниот брифинг со уредниците и новинарите за самитот на НАТО, таа рече дека за жал се случуваат ситуации кога не може да се изврши достава на храна на војници што даваат стража на објекти, па поради тоа тие се хранат само со конзерви и леб, но, според неа, веќе се работи на тоа целосно да се промени исхраната на војниците.

– Ќе подготвиме нов правилник за тоа каква храна ќе се дава, на колку време ќе се менува, а ќе мора да преземеме и други мерки, бидејќи голем дел од парите за исхрана на војниците не се искористувале. Ќе мора да направиме промени, вклучително и некои кадровски, за војниците да добиваат соодветна исхрана – рече министерката за одбрана.