Министерот задолжен за регулатива за подобрување на инвестициска клима за домашни компании, Зоран Шапуриќ се сретна со амбасадорот на Франција, Кристиан Тимоние.

На средбата двајцата соговорници констатирале дека подобрувањето на политичката клима во државата ќе придонесе и за подобрување на бизнис-климата.

Тимоние бил задоволен од активностите на Владата за ратификација на Парискиот договор за климатки промени, како и за определбата на Министерство за животна средина и просторно планирање и Владата да го поддржат Градот Скопје во изградба на пречистителна станица.

Шапуриќ и Тимоние констатирале дека соработката помеѓу двете држави е добра во сферата на политиката и културата, но економската соработка не е на задоволително ниво.

Амбасадорот на Франција се заложил да преземе чекори кон поврзување на македонските со француските компании, преку организирање на бизнис-форуми, во кои ќе учествуваат македонскиот и францускиот бизнис-сектор и посета на француските фирми во Македонија.