Миомир Серафиновиќ и Снежана Лупевска-Созен го освоија првото место на годинешниот конкурс на Македонскиот институт за медиуми, за новинарската награда „Никола Младенов“, за најдобра истражувачка сторија.

Серафиновиќ и Лупевска-Созен ја добија наградата за сторија објавена во емисијата „Код“ на телевизија „Телма“, за смртта на Коста Крпач, сведок на Специјалното обвинителство и едно од лицата аболирани од претседателот.

Втората награда ја доби Зоран Јованоски за видеосторијата „Пеплиште на смртта“, објавена во емисијата „360 степени“ на ТВ „Алсат-М“, во која се откриваат последиците по здравјето на луѓето и на животната средина предизвикани од работењето на термоцентралата Осломеј.

Новинарката Ирена Мулачка од неделникот „Фокус“ ја освои третата награда за серијалот текстови што обелоденуваат дека за шест месеци на скопската Клиника за гинекологија починале 80 новороденчиња.

Годинава жири-комисија одлучи да им додели пофалници за истакнат новинарски ангажман на новинарите Владо Апостолов и Стојанка Митреска.

Оваа година, МИМ по 16. пат ја додели наградата за најдобра истражувачка сторија на годината, како дел од заложбите за унапредување на професионалното новинарство и на демократските вредности во земјава.