Горниот дом на американскиот конгрес го одобри буџетот на Пентагон, кој изнесува 700 милијарди долари, јавуваат светските агенции.

Сенатот синоќа со 89 гласа „за“ и осум „против“ го изгласа законот за одбранбената политика на САД, кој предвидува 640 милијарди долари за основните операции на Пентагон, вклучувајќи набавка на оружје и плати за војниците.

Дополнителни 60 милијарди долари се обезбедени за мисиите во Авганистан, Ирак, Сирија и во другите воени подрачја.

Администрацијата на претседателот Доналд Трамп до Конгресот поднесе предлог-буџет со кој бараше 603 милијарди долари за основните операции и 65 милијарди долари за мисиите во странство.

Законот усвоен во Сенатот предвидува 8,5 милијарди долари за зајакнување на системот на ракетна одбрана и 10,6 милијарди долари за 94 борбени авиони, што е 20 пати повеќе отколку што бараше администрацијата на Трамп.