Дел од семејствата на загинатите од поплавите во Скопје доцна синоќа ги земале телата на 11 од жртвите, а во капелата на АД „Бутел“ се уште се наоѓаат уште три тела кои треба да бидат подигнати.

Семејствата на 14 жртви во невремето вчера не можеа да ги земат посмртните останки на своите блиски поради административни проблеми, односно им се бараат документи за причините за смртта на лицата.

Од АД „Бутел“ за „Мета“ велат дека проблемот е решен и дека поголемиот дел од телата се земени. Оттаму информираат дека е утврдена процедура според која блиските на жртвите можат да ги подигнат телата.

– Службениците од АД „Бутел“ на претставниците на семејствата им издаваат белешка од МВР од одделот за потраги со која семејствата одат на нотар каде потпишуваат дека лицето е починато во поплавите. Потоа семејствата одат во Итна помош, односно во поликлиника Букурешт каде им се издава документ/лист за идентификација со кој семејствата потоа можат да го погребат телото, да извадат умреница и други потребни документи – велат од АД „Бутел“.

Неофицијално дознаваме дека целиот проблем со подигањето на телата на загинатите настанал поради пропусти кај надлежните органи односно поради неизлегувањето на Јавен обвинител на местата каде што се најдени телата.

Со ваквата процедура и заверувањето изјава кај нотар, семејството на жртвите се изложуваат на дополнителни трошоци околу процедурата за погребување на нивните најблиски.