Алијансата за Албанците на ниту еден начин нема да биде дел од некоја нова владина гарнитура, на која нема да претходи парламентарен изборен процес, едногласно одлучила партијата на првото Централно собрание во Кичево по партискиот конгрес кој се одржа на 10 март.

Од партијата велат дека нивната одлука се заснова на индикациите дека владејачката гарнитура не е доволно убедлива во својата заложба за радикални реформи во земјата, а особено нејзината индиферентност околу спроведувањето и примената на принципите и функционирањето на владеењето на правото.

На седницата беше избрано дел од раководството на партијата, генералниот секретар, централното претседателство, претседателот на Академија и комисијата за статутарно-правни работи.

Воедно на централното собрание е донесен заклучок во кој се вели дека партијата ги поддржува напорите и преговорите за решавање на проблемот со името, но се против решение на име напишано само на кирилично писмо.

Од Алијанса за Албанците велат дека предлогот за името треба да биде меѓународно преведен и не треба да биде на јазикот само на одредена етничка заедница во земјава.