Општина Охрид  и Министерството за економија наредниов период ќе реализираат проект за уредување на излозите во Старата охридска чаршија и враќање на нејзиниот автентичен изглед.

При потпишувањето на Договорот за соработка, министерот за економија Крешник Бектеши истакна дека проектот се однесува и на разубавување на чаршијата и привлекување поголем број посетители и гости од земјава и странство.

„За реализација на овој проект годинава обезбедивме буџет од 16,5 милиони денари, а преку јавен повик беа поканети општините Чаир, Центар, Битола, Охрид и Струга да аплицираат, притоа запазувајќи ги условите од самата техничка документација и предмет-пресметките, кои ги дистрибуиравме до нив. На повикот пристигнаа вкупно 182 апликации, а од услови согласно повикот исполнија 160 дуќани, од кои 115 од скопската, 38 од битолската и седум од охридската чаршија. За жал, од струшката чаршија не добивме апликации“, рече Бектеши.

Предложените проектни решенија на огласот треба да го сочуваат главниот влез на дуќаните, да ги оформат фасадите со натпис сразмерен на нивната површина, влезот на дуќаните да го оплеменат со зеленило и да предвидат натстрешница во склоп на излогот. Проектот „Ревитализација на излозите  во старата чаршија“, покрај во Охрид, ќе се реализира и во општините Чаир, Центар и Битола.

Овие општини ќе имат рок од една година за имплементација на споменатите активности, а дуќанџиите немаат никаква обврска да партиципираат нивни средства, односно сите средства се обезбедени од Министерството за економија.