Седницата на која пратениците ќе расправаат за уставните амандмани ќе продолжи в петок. Откако ја завршија расправата за амандманот 37 од Уставот, со кој се дефинираат максимумите до кои може да се движат буџетскиот дефицит и јавниот долг, претседателот на Собранието, Трајко Вељаноски, ја прекина седницата.

Пратениците расправаа за амандманот со кој се одредува дефицитот на буџетот на Македонија, односно ограничувањето на три проценти, а јавниот долг да не може да биде поголем од 60 отсто од БДП. Пратениците од ВМРО-ДПМНЕ сметаат дека оваа измена е добра затоа што со неа ќе се спречи сценариото на некои странски земји, кои премногу се задолжиле. Според Павле Трајанов, Македонија треба да биде многу претпазлива кога се задолжува.

Пратениците ги утврдија и предлог-амандманот со кој бракот е заедница само меѓу еден маж и една жена, меѓународните финансиски зони и преименувањето на Народната банка на Република Македонија во Банка на Република Македонија, како и предлог-амандманот со кој Државниот завод за ревизија станува уставна категорија.