Седмоодделенец од основното училиште „Фан Ноли“ во селото Палатица, општина Желино, вчера попладнето во дворот на училиштето бил застрелан и е во животна опасност, соопшти Јавното обвинителство.

Во него еден куршум истрелал 17-годишник од Скопје, со пријавен престој во селото Палатица. Детето поради сериозноста на повредите е пренесено во Ургентниот центар во Скопје, оперирано е, но се наоѓа во животна опасност.

Од Јавно обвинителство информираат дека, по сослушување на осомничениот малолетник, поднесено е барање за поведување подготвителна постапка против него и согласно Законот за правда на деца, а во врска со член од Законот за кривична постапка, надлежниот обвинител од Основното јавно обвинителство – Тетово до судијата за деца достави предлог за определување на мерка – притвор.  Судијата постапувајќи по предлогот со решение на осомничениот му определи мерка – притвор во траење од 30 дена. ​​