Фото: Министерство за економија

Забранет е извозот на огревно дрво, пелети и пченица и брашно, а укината е царината за увоз на масло за јадење до крајот на годината, објави министерот за економија, Крешник Бектеши. Тој информира дека на предлог на Министерството за економија Владата на денешната седница донела одлуки за ограничување на извозот на одредени производи и одлука за укинување на царината за увоз на масло за јадење од сончоглед.

„Владата донесе одлука да се ограничи извозот на пченица и наполица и брашно од пченица и наполица, како и огревно дрво и пелети. Исто така на предлог на Министерството за економија, со консултација на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Владата повторно донесе одлука за укинување на увозната давачка – царинската стапка за увоз на масло од сончоглед за јадење поради потребата да се одржува снабдувањето на домашниот пазар од растот на цените“, напиша Бектеши.

Напишете коментар

Внесете го вашиот коментар
Please enter your name here