Претставници од 195 земји го усвоија договорот за климатски промени на конференцијата во Париз, кој предвидува до крајот на векот да биде ограничен порастот на просечните температури под два Целзиусови степени, во однос на прединдустрискиот период.

– Договорот за климата е усвоен. Тоа е мал чекор кој може да направи големи работи – изјави домаќинот на собирот, шефот на француската дипломатија, Лоран Фабијус.

Генералниот секретар на ОН, Бан Ки-мун, го поздрави усвојувањето на договорот.

– Денеска се пишува историја. Парискиот договор е монументална победа за луѓето и за нашата планета – изјави Бан Ки-мун.

Претседателот на Европската комисија, Жан-Клод Јункер, изјави дека по усвојувањето на договорот, светот се обединил во борбата против глобалното затоплување и добил последна шанса за создавање поздрава планета.

– Денеска светот се обедини во борбата против климатските промени. Денеска светот доби последна шанса за на идните генерации да им остави постабилна, поздрава планета, поправедно општество и попросперитетна економија – изјави тој.

Американскиот претседател Барак Обама на својот твитер-профил напиша дека до усвојување на договорот дошло благодарение на американското водство.

– Речиси секоја држава во светот го потпиша договорот за климатски промени благодарение на американското водство – напиша Обама.