Иако иницијативата „Тетово сака парк“ започна во февруари со поднесување предлог до општина Тетово за формирање на првиот реален парк од околу 16 хектари во градот Тетово, надлежните сè уште не презеле ништо конкретно во тој поглед. Иницијаторите на оваа иницијатива велат дека главната институција, општина Тетово покажала мала одговорност за предлогот со тоа што не вратила официјален одговор. Општината не одговараше ниту на новинарски прашања, пишува Portalb.mk.

Предлогот е паркот да се формира на излезот кон Скопје, во источниот дел на градот, место кое според иницијативата е единствениот простор каде што може да има парковска површина.

Паркот се очекува да се формира од десната страна на булеварот „Видео Смилевски-Бато“ од крстосницата со улицата „29 Ноември“, улицата „Борис Кидриќ“, како и од левата и десната страна од истиот булевар до раскрсницата со улица „Пиш“ Или просторот познат како Спортски центар, женска парк, Монопол и просторот „Шик Јелак“.

Даријан Сотировски од оваа иницијатива вели дека нивните активности се насочени кон Општина Тетово и Советот затоа што тоа е во нивна надлежност. Како што вели, ова барање е остварливо доколку има волја за тоа.

Иако иницијативата имаше средби со Советот на општина Тетово и градоначалникот Билал Касами, тие велат дека општината покажала ниска одговорност и инклузивност на граѓанските иницијативи.

Фото: Даријан Сотировски

„Од општината се уште нема официјален одговор за предлогот. Советот не го разгледал предлогот на седница, иако на наша покана поголем дел од советниците присуствуваа на консултативната средба со иницијативата. Побаравме и средба и остваривме средба со градоначалникот Касами. Притоа се договоривме да одржиме уште еден состанок на тимовите на иницијативата и општинските експерти со цел да изнајдеме решенија за имплементација, кои ќе бидат прифатливи и за општината  и за граѓаните. Но одговор на нашето барање веќе неколку недели нема “, изјави Даријан Сотировски.

Општина Тетово не одговори ниту на новинарските прашања за тоа што имаат направено досега како институција на овој план и какви се тековните планови на општината за оваа иницијатива. Од општинската канцеларија за информации велат дека чекаат одговор од раководителот на секторот.

Листата „Подобро за Тетово“ која е дел од Советот на општината, и во својата програма имаат чиста животна средина и град со урбанистички план, во врска со иницијативата за паркот велат дека начелно листата „Подобро за Тетово“ поддржува секоја искрена иницијатива што е во корист на градот и граѓаните“.

Од „Тетово сака парк“ истакнуваат дека општината нема таков приоритет.

„Сè зависи од тоа што е приоритет на општеството, граѓаните, луѓето, сите ние кои живееме неподнослив живот без основни услови во бетонски град или во приватен капитал кој носи екстра профит врз нашиот грб, одземајќи ни ги преку ноќ сите потенцијали кои можат да формираат јавни простори за потребите на сите што живеат овде. Што е приоритет одлучува општината. Ќе видиме што ќе одлучи. Видовме какви одлуки донел досега“, изјави Даријан Сотировски.

Идејата за овој градски парк опфаќа четири урбани блокови и за ова е неопходна промена на генералниот урбанистички план.

Иницијативата е поддржана од 60 поединци од различни области. Предлогот беше поддржан и од спортски клубови, планинарски клубови, организации и групи. Во меѓувреме има и онлајн петиција која досега ја потпишале над 3.100 граѓани.