Максимална брзина од 50 км/ч е една од поголемите новини во предлог законот за безбедност во патниот сообраќај

Максималната брзина на движење на возилата низ сообраќајниците во урбаните средини, наместо досегашните 60 километри на час, ќе изнесува 50 километри на час, е предвидено со измените на Законот за безбедност во патниот сообраќај, кој е подготвен и треба да се најде во собраниска процедура, потврдуваат за агенцијата „Мета“ од МВР.

Како што информираат оттаму, ова е најголемата и единствена измена во Законот за безбедност во сообраќајот во делот на ограничувањата на брзината на патиштата. Оваа измена е заснована на препораките и на искуствата на најголемиот дел од земјите-членки на ЕУ, кои од поодамна го имаат воведено лимитот од 50 километри на час во градските средини, а ова ограничување веќе функционира и на градските сообраќајници во земјите од регионот.

– Ограничувањето на брзините, како и казнената политика во новиот закон за безбедност во патниот сообраќај остануваат исти, единствена промена има во максималната брзина на движење во убрани средини, каде максималната дозволена брзина е намалена од 60 на 50 километри на час, во согласност со европската практика – велат од МВР.