Министерството за здравство информираше дека вчера почнало демонтирањето на шаторите од мобилната болница која беше поставена како надополнување на капацитетите на Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби во Скопје, за случај на зголемување на бројот на пациенти за хоспитализација.

Мобилната болница „Role 2“, добиена како донација од Норвешка, имаше капацитет од 130 кревети и комплетна опрема, а беше поврзана со топла врска со Клиниката за инфективни болести и фебрилни заболувања. Таа беше поставена во соработка со Министерството за одбрана и Армијата во март.

– Ова е голем успех што немавме потреба од дополнителни капацитети за згрижување на пациенти од Ковид-19, бидејќи од почетокот на епидемијата во земјата постоечките болнички капацитети за хоспитализација на овие пациенти се стабилни и исполнети само 10 проценти. Успешно го амортизиравме ударот врз нашиот здравствен систем, но покажавме подготвеност да се справиме и со полоши сценарија – вели министерот за здравство, Венко Филипче.

Во меѓувреме со донација од Швајцарската амбасада се постави монтажната болница како дел од системот за понатамошното справување со Ковид-19 во земјата.

Таа ќе се користи како Ковид центар, а во иднина како ургентен центар на Инфективната клиника, каде што ќе се прави тријажа на пациентите, кои потоа ќе се распределуваат, согласно нивната здравствена состојба.