„Затворањето на одделенијата за пулмологија со ендокринологија и за општа и ургентна хирургија, во болницата „8 Септември“, поради недостиг од медицински кадар, за жал, е првата конкретна последица од блокирањето на демократските процеси и на формирањето на нова реформска влада,“ се вели во соопштението на СДСМ.

Од партијата велат дека доколку имаше нова реформска влада, ќе се решеше проблемот со кадарот во болницата „8 Септември“ и таа немаше да има затворени одделенија, па ќе работеше со полн капацитет.

– Доколку ВМРО-ДПМНЕ не ги спречуваа демократските процеси, денеска веќе ќе се разгледуваше предлогот за зголемување на платите на лекарите и на специјализантите, а лекарите ќе беа ослободени од дополнителни административни обврски на работното место и ќе се посветеа на лекувањето. ВМРО-ДПМНЕ десет години го уништуваше здравството и тоа уништување продолжува и денес, кога како опозиција ги кочи промените што треба да донесат квалитетно и достапно здравство и подобар живот за сите – велат од СДСМ.