Зад одлуката за изградба на таканаречената „мала марина“, се крие бизнис-интересот на лица блиски до власта, обвинија на денешната прес-конференција членовите на Советот на Општина Охрид од СДСМ.

– Не станува збор за вистинско пристаниште туку за угостителски објект, кафеана на среде езеро, на најатрактивното место во Охрид, со уредување на паркиралиште за дваесетина пловни објекти. Планот на ВМРО-ДПМНЕ е преку јавно-приватно партнерство, овој објект да го добијат луѓе блиски на власта. ВМРО-ДПМНЕ воопшто не се грижи за граѓаните. Знаејќи дека граѓаните се противат на ова раскрчмување на јавниот имот, локалната власт не ги праша што мислат за изградбата на т.н. „мала марина“ – истакна координаторот на советничката група на СДСМ, Јован Стојаноски.

Стојаноски додаде дека одлуката, мнозинството во Советот ја донело и со усвојувањето на планот за градење во населбата Лагадин.

– Овој план, пред сè, отвора терен за изградба на претходно најавената медитеранска плажа, во езерото, против која категорично се сите жители од оваа населба, за што граѓаните доставија и петиција до локалната самоуправа – додаде Стојаноски на денешната прес-конференција во општинската организација на СДСМ во Охрид.