Граѓаните на Република Македонија ја очекуваат новата реформска влада за конечно да почнат промените за добар и достоинствен живот за сите, велат од СДСМ во нивното редовно утринско соопштение.

„Личната корист на сметка на граѓанските државни интереси е причината поради која оваа мала група во врвот на ВМРО-ДПМНЕ на чело со Груевски измислува непостоечки теми. Тие знаат дека партијата е веќе опозиција и дека правната држава ќе им ги скрати личните бенефити. Тоа го знае и членството на ВМРО-ДПМНЕ, кое сега треба да реагира и да покаже дека им се важни граѓаните, а не заштита на криминалот. Тоа мора да го направи и Ѓорѓе Иванов така што ќе го додели мандатот за составување влада. Новиот претседател на Собранието го информираше Иванов дека има легитимно парламентарно мнозинство и Иванов е должен да го почитува Уставот“, се вели во партиското соопштение.

Од СДСМ апелираат сите да постапуваат разумно и законски, за да се овозможи мирен трансфер на власта.