„Дури и контролираниот Државен завод за статистика не може повеќе да сокрие дека младинската невработеност се зголемува. Лани повеќе од 48 проценти од младите од ДЗС биле регистрирани како невработени“, реагира СДСМ.

„Ова претставува сериозен проблем за економската иднина на земјата. Затоа најмалку 626.312 граѓани заминаа од Македонија, од кои најголем број млади. Ова потврдува зошто мора итно да се овозможи формирањето на новата реформска влада. Преку младинска гаранција за вработување, пракса или дошколување по завршувањето факултет, преку иновациски центри со бесплатен деловен простор, поволни кредити за микро-бизниси, основање фирма со 1 евро… ќе ги отвориме перспективите за вработување, напредок и за кариера на младите и ќе ги мотивираме да работат и да живеат во Македонија“, се вели во соопштението од партијата.