Неопходно е сите политички субјекти и поединци во државата да ја сфатат својата обврска да овозможат да се реализира мнозинската волја на граѓаните, кои избраа промени, заедништво и очекуваат нова реформска влада, велат од СДСМ.

Од партијата велат дека граѓаните на Република Македонија имаат итна потреба од деблокирање на демократските процеси и нагласуваат дека лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, нема аргументи за политичката криза, со која ги загрозува егзистенцијата на граѓаните, бизнисите, мирот и стабилноста на Македонија.

„Да имаше што да им објасни Никола Груевски на граѓаните околу ова што го прави, немаше да ги остави своите пратеници со апсурдни реплики сами на себе, да одат против нивното човеково достоинство и против достоинството на Собранието. Ниту, пак, ќе ги оставеше граѓаните, кои ги возменирува со лаги, да ги минуваат деновите сами по улиците. И сето тоа додека тој се шета и крие на Малта“, стои во соопштението на СДСМ.

Оттаму нагласуваат дека има парламентарно мнозинство, видливо за целата домашна и меѓународна јавност и „програма на новата реформска влада за унитарна Македонија која носи квалитетен живот за сите граѓани и евроатлантски перспективи“.