„Информацијата дека на Сашо Мијалков му е издаден дипломатски пасош отвора нов сериозен скандал. Тоа значи дека институциите раководени од соработниците на Груевски, влегуваат во сериозна злоупотреба на службената положба“, велат од СДСМ.

Оттаму го повикуваат министерот за надворешни работи, Никола Попоски, да објасни на која основа Министерството за надворешни работи дозволило дипломатски пасош за братучедот на Груевски, Сашо Мијалков.

„Објавените документи покажуваат дека Мијалков добил дипломатски пасош како експерт. Каков експерт е Сашо Мијалков? Која институција го именувала Мијалков за експерт и побарала за него дипломатски пасош? Дипломатски пасош се издава на експерт во исклучителен случај со ограничен рок на употреба, додека е потребен за престој во странство на тоа лице. На Мијалков, дипломатскиот пасош му бил издаден на 29 август годинава и е со траење од пет години“, се вели во соопштението на СДСМ.

Според СДСМ, овој потег на министерот за надворешни работи, Попоски, говори дека Груевски со соработниците подготвува терен за бегство на Сашо Мијалков од Македонија.

Оттаму укажуваат дека ќе има одговорност за сите што ќе се вмешаат во незаконитите, криминални, панични потези на власта на Никола Груевски во заминување.