„Министерството за финансии, на чело со новиот министер Кирил Миноски и со согласност од гувернерот Димитар Богов, го спроведе денешното задолжување на домашниот пазар, без да одговори со чиј потпис се задолжени граѓаните. Според информациите, постои резервираност на банките на денешната аукција на државни хартии од вредност“, се вели во соопштението на СДСМ.

Во него се додава дека Министерството за финансии ги задолжило граѓаните, но помалку од што сакала власта, бидејки на аукцијата немало доволен одзив од банките.

– Кријат со чиј потпис е нарачано новото задолжување, со оглед дека проспектите за аукцијата беа објавени кога Ставрески веќе имаше депонирано оставка, а неговиот наследник сè уште не беше избран од Собранието. Дали гувернерот Богов и НБРМ се соучесници во незаконско задолжување? И тие не одговорија врз основа на чиј потпис ја извршија функцијата агент на новото задолжување на домашниот пазар – се додава во соопштението на опозициската партија.