СДСМ пред пратениците во Собрание ќе поднесе пакет закони кои ќе бидат од особено значење за економско ранливите категории, соопшти денеска координаторот на пратеничката група на СДСМ, Томислав Тунтев.

Пакетот закони, како што информираше Тунтев, ги опфаќа законот за минимална плата, закон за стечајните работници и законот за укинување на радиодифузната такса.

– Побарав да ги донесеме по скратена постапка како предлог од група пратеници, односно, да бидам поконкретен, како предлог од координаторите на пратеничките групи. Oчекуваме поддршка од опозицијата и ако ја добиеме, денеска, до крајот на работното време, законите ќе ги поднесеме со нивна поддршка, ако не, тогаш ќе ги поднесеме како координатори на пратеничките групи од парламентарното мнозинство. Очекувам овојпат интересот на граѓаните да биде пред партискиот интерес – рече Тунтев.

Координаторот на пратеничката група на СДСМ апелираше до опозицијата за конструктивност бидејќи, како што нагласи, со овие законски решенија ќе им се помогне на граѓаните.

Тунтев во Собранието денеска имаше средба и со тројцата европратеници, Иво Вајгл, Кнут Флекенштајн и Едвард Кукан, на која било разговарано за напредокот на политичкиот дијалог во Собранието и потребата за вклученост на сите парламентарни групи.