Големиот број погрешни земјоделски политики на актуелната власт се причина за преполовеното сточарско производство и за незадолството што владее меѓу сточарите кои се оставени сами на себе, обвини денеска опизицискиот СДСМ.

Од СДСМ прашуваат на што се должи падот на бројот на овци кој пред 20 години изнесувал нешто под 2 милиони , а сега е околу 530 илјади и ја обвинија власта за ненавремено исплаќање на субвенциите за сточна храна.

– Болеста син јазик си го зема данокот, бидејќи власта не реагираше навремено. Цените на јагнешкото месо паѓаат и сточарите се принудени да ги продаваат овците. Во услови кога се е поскапено, килограм јагнешко, трговците го откупуваат за само 140 денари. Цената на чифт овци од 220 евра падна на 100 евра. Затоа масовно се продаваат во Косово и во Албанија.За последните четири години, парите за развој на сточарството се намалени од 36,5 отсто на 30,5 отсто- велат од СДСМ.

Тие ја повикаа Владата навремено да ги исплаќа субвенциите, веднаш да ги исплати субвенциите за 2012 и за 2013 година и да започне со исплата на субвениците за 2014 година, според календарот на субвенции, мерка што ја предложил СДСМ.

Од опозициската партија, презентираа и мерки од нивната програма за подобрување на состојбите со сточарството.
– Секоја година, покрај основната субвенција, дополнителна субвнеција од 20 отсто за секој следен хектар или 30 отсто за секое следно грло добиток. Ќе ги ослободиме од данок на добивка во период од 5 години оние кои ќе отворат сточарска фарма. Ќе доделиме државно замјоделско земјиште на сточарите кои ќе го зголемат сопственото стадо за да им се овозможи сопствено производство на поевтина добиточна храна и ќе го подржиме традиционално номадско сточарење – летната миграција, со по 3 евра по овца или коза – велат од СДСМ