СДСМ реагираше на денешното соопштение од претседателскиот кабинет, во кое претседателот на земјава порача дека се надминливи пречките за доделување мандат за влада, но само доколку постои вистинска определба на лидерите на парламентарните политички партии. СДСМ порача дека претседателот Иванов ќе добие известување за ново парламентарно мнозинство од новиот претседател на Собранието.

„Ѓорге Иванов мора да престане со неразумното однесување и да почне да ги почитува уставните задолженија. Наскоро Иванов ќе добие официјално известување од новиот собраниски претседател, преку кое ќе биде информиран дека има демократски формирано легитимно парламентарно мнозинство. Од тој момент, Иванов мора да постапи во согласност со Уставот и со волјата на граѓаните и да го даде мандатот на претседателот на СДСМ, Зоран Заев, да ја формира новата влада. Јавно објавената програма на новата реформска влада ја гарантира целовитоста и унитарноста на Македонија, со што се исцрпуваат сите неразумни оправдувања за недоделување на мандатот на Иванов со кои ги штитеше криминалните интереси на Никола Груевски, а Македонија ја турна во насилство кое кулминираше во четвртокот, кога криминални структури се обидоа да убијат дел од пратениците на парламентарното мнозинство“, се вели во соопштението на СДСМ.