Никола Груевски и раководството на ВМРО-ДПМНЕ мора да го прифатат концептот на едно општество за сите, што ја зајакнува унитарноста на државата и носи квалитетен живот за сите граѓани, наместо фантомски поделби, велат од СДСМ.

„Граѓаните јасно се изјаснија дека сакаат интеграција, а не изолација на Македонија, како што сака раководство на ВМРО-ДПМНЕ за да продолжи со криминалите, личното богатење и да не одговара за последиците. Демократските процеси се почнати и мнозинската волја на граѓаните преточена во 67 пратенички мандати мора што побрзо да се реализира со формирање нова реформска влада и независни демократски институции“, стои во соопштението на СДСМ.

Од партијата нагласуваат дека барањата за нови избори се обид да се оддолжи и продлабочи политичката криза.

„Ако сега не се почитува мнозинската волја на граѓаните, ниту по нив нема да се почитува. Јасна е определбата на граѓаните на Македонија. Граѓаните избраа промени и нова реформска Влада и Иванов и Груевски мора да дозволат брз и мирен трансфер на власта во Р.Македонија“, заклучуваат од СДСМ.