„Неопходно е веднаш да се одблокираат демократските процеси во Македонија и Ѓорге Иванов веднаш да го даде мандатот за составување нова влада на претседателот Зоран Заев“, велат од СДСМ во редовното утринско соопштение.

Од партијата додаваат дека поради блокираните демократски процеси, Македонија се соочува со проблеми кои им штетат на граѓаните и на целиот државен систем.

„Таквата блокада ќе кулминира в понеделник, кога истекува мандатот на градоначалниците и на советите на општините. Вработени во општините, наставници, ќе останат без плати и надоместоци. Граѓаните не ќе можат да ги добиваат потребните услуги од општините. На тој начин, уште повеќе ќе се усложни ситуацијата во која се наоѓаат граѓаните и Македонија. Затоа, потребен е итен и мирен трансфер на власта, за Македонија што побргу да добие функционални институции“, се вели во партиското соопштение.

Од СДСМ апелираат до сите, вклучително и до Иванов, конструктивно да се вклучат во демократските процеси, да дејствуваат совесно и одговорно и да овозможат мирен трансфер на власта и формирање нова реформска влада.