„Самсунг“ размислува да ја преземе компанијата „Блекбери“ и е подготвена да плати околу 7,5 милијарди долари, јавуваат светските агенции.

Јужнокорејската компанија нуди од 13,35 до 15,49 долари за акција на „Блекбери“, што е од 28 до 60 отсто повеќе од нивната сегашна реална вредност на пазарот. „Самсунг“ најмногу е заинтересирана за патентите на „Блекбери“, а самата вест за состанок на челниците на двете компании предизвика пораст на вредноста на акциите на „Блекбери“ за триесет отсто.

„Блекбери“ кон крајот на минатата година потпиша договор со „Самунг“ за соработка на полето на безбедноста, додека преземањето ќе ѝ помогне на јужнокорејската компанија во пазарната борба со „Епл“.

„Блекбери“ и „Самсунг“ засега не ги коментираат официјално овие информации.