Изданието на српски јазик на новинската агенција „Спутник“ (која е во сопственост на руската држава) неодамна (06.02.2020) излезе со спектакуларен наслов „Албанска војна во заднина на кампањата во Македонија“.

Ваквото тврдење, искажано во насловната конструкција, но и во содржинскиот дел на текстот, каде се наведува дека меѓу партиите на Албанците во Македонија се води „вистинска мала војна“, нема никаква допирна точка со реалноста, пишува „Вистиномер.мк“.

Наспроти тоа што овој тенденциозен напис го турка наративот дека албанските партии водат „војна“, всушност, се работи за политичка битка меѓу партите од албанскиот блок. Ништо поразлична, ниту пожестока од кампањата кај партиите од македонскиот блок. И во двата политички корпуса разликите меѓу владејачките и опозициските партии се прилично нагласени, особено поради троа што е во прашање изборен период и кампања (иако таа официјално не е започната). Значи од „војната“ на „Спутник“ во стварноста нема ниту „в“.