САД ќе испратат дополнителни 560 војници во Северен Ирак за да учествуваат во борбата против екстремистичката група Исламска држава, изјави денеска секретарот за одбрана на САД, Ештон Картер.

Говорејќи за време на посетата на Багдад, тој рече дека новите војници ќе помогнат во борбата за повторна контрола на Мосул, кој сега се наоѓа во рацете на милитантите на ИД.

Ирачките сили потпомогнати од меѓународните сојузници предводени од САД ќе ја користат воздушната база Кајара, која неодамна беше преземена од ИД. Со дополнителните сили, вкупниот број на американски војници во Ирак ќе изнесува 4.650.